L'edifici

Història

La Casa de la Festa Major està ubicada en un edifici singular dissenyat per l’arquitecte municipal Santiago Güell i Grau, l’any 1911.

El 1913 va ser inaugurat com a Mercat de Gallines i Menuts, però més endavant va ser convertit en el Mercat del Peix. El 1927 va ser reformat sota la direcció d’Antoni Pons i Domínguez, arquitecte municipal.

L’edifici té una planta hexagonal adaptada al desnivell del terreny i una coberta de pavelló. Les finestres estan emmarcades per un perfil de maó vist, propi dels edificis industrials modernistes.

El 1985 l’arquitecte Pau Batlle i Solé elabora el projecte per convertir l’antic Mercat del Peix en un espai dedicat a la Festa Major. Durant els anys 1985-1987 es van fer obres de rehabilitació de l’espai. Aquestes obres van ser inaugurades en el 18 de gener del 1987. 

Mercat del peix - Fons: tothom - Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès Casa Festa Major - Fons: Jordi Valls - Arxiu Comarcal Alt Penedès

Mercat del peix - Fons: Tothom - Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès Casa de la Festa Major - Fons: Jordi Valls - Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès

La Casa de la Festa Major de Vilafranca del Penedès

A principis dels anys 80 la Festa Major experimenta un creixement important del seu folklore. Es van recuperar diferents balls que s’havien perdut i es va crear la Festa Major dels Petits. Per atendre el dinamisme de la Festa Major i per donar suport a la tasca que desenvolupen els administradors, l’any 1985, l’Ajuntament de Vilafranca planteja crear un espai dedicat a la festa. 

L’Ajuntament feia temps que buscava un espai que reunís les condicions adequades per poder-hi ubicar tota la imatgeria festiva i l’arxiu de la Festa Major. També hi havia balls i colles castelleres que no disposaven d’espais idonis per assajar. L’Ajuntament va pensar que l’espai més adequat era l’antic Mercat del Peix. El 18 de gener del 1987 es va inaugurar el nou espai. A l'interior, l’artista vilafranquí Fèlix Plantalech, va decorar la casa amb un mural de grans dimensions (125m2) anomenat “L’esperit i l’heretgia de la Festa Major”. 

El 1996 la Coordinadora de Balls de la Festa Major de Vilafranca planteja a l’Ajuntament de Vilafranca la necessitat de replantejar els usos de l’espai i de fer-hi una remodelació a fons. En aquells moments es va plantejar convertir l’edifici en un espai museogràfic anomenat Casa de la Festa Major. La remodelació de la Casa de la Festa Major es va inaugurar el 30 d’abril del 1999.

La Casa de la Festa Major incorporava nous elements museogràfics, com l’audiovisual i panells explicatius per a cada ball. S’hi exposaven tot el patrimoni festiu de la Festa Major de Vilafranca. Es va modificar el model de gestió i el model d’accés, i també es va mantenir els usos com a magatzem de les peces i figures.

Tanmateix, al pas dels anys, sorgeixen noves mancances i durant el 2014 es comença a pensar en la futura remodelació de tot l’espai. La idea era fer un projecte nou, tenint en compte el relat, l’argument i guió del que ha de ser la Casa de la Festa Major. A nivell de promoció turística, la proposta és integrar la Casa de la Festa Major en un projecte global de ciutat. Per a fer-ho realitat es duplica l’espai, passant dels 340m2 als 700 m2, conservant l’edifici actual i ampliant-lo en un edifici contigu.

En el nou edifici hi ha:

  • Planta 0 - Recepció, botiga i un petit magatzem.
  • Planta 1 - Exposició permanent de la Festa Major.
  • Planta 2 - Sala d’actes i audiovisuals de la Festa Major.
  • Planta 3 - Sala de tallers i activitats dirigides

Inaugurada la tardor de 2021 el disseny arquitectònic de la Casa de la Festa Major actual és obra de l'estudi d'arquitectura Genís Planelles (Mariona Genís, Jordi Planelles, Carlota Carreras, Arantxa Lleida i Laura Pastor) i el disseny de l'espai museogràfic és obra de BOPBAA arquitectes (Iñaki Baquero i Iñigo Azpiazu).